Ενα πάρκο ναυτικής παράδοσης, στο οποίο θα ενταχθούν το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», η τριήρης «Ολυμπιάς», το εμπορικό πλοίο «Hellas Liberty» και το υποβρύχιο «Πρωτεύς» πρόκειται να δημιουργηθεί στον Φλοίσβο. Το πάρκο, θα έχει την επωνυμία «Οδυσσέας – Οι Ελληνες και η θάλασσα».

Το πάρκο θα κατασκευαστεί σε 26 στρέμματα δημοσίων εκτάσεων, οι οποίες είχαν παραχωρηθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, ενώ συμπληρώνεται με την παραχώρηση θαλάσσιας έκτασης σε βάθος ενός χιλιομέτρου. Οι εκτάσεις θα παραχωρηθούν στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ενώ το κόστος κατασκευής όλης της εγκατάστασης θα αναληφθεί από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Κύκλωψ, του εφοπλιστή Αρη Θεοδωρίδη.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η περιοχή θα περιλαμβάνει:

• Τέσσερα βασικά εκθέματα. Το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» και την τριήρη «Ολυμπιάς», που ήδη βρίσκονται εκεί και είναι επισκέψιμα. Επιπλέον θα μεταφερθεί από τον Πειραιά το εμπορικό πλοίο «Hellas Liberty», καθώς ήταν επιθυμία του δωρητή το πάρκο να μην αφορά μόνο το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και την εμπορική ναυτιλία. Τέλος, το υποβρύχιο «Πρωτεύς», το οποίο αγοράστηκε από τον εφοπλιστή και θα εκτεθεί σε ειδική κατασκευή στην ξηρά, ώστε να είναι πλήρως επισκέψιμο το εσωτερικό του ως μουσείο.

• Καρνάγιο για την αναβίωση της ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης. Δεν θα πρόκειται για αναπαράσταση, αλλά για πραγματικό καρνάγιο, στο οποίο θα κατασκευάζονται μικρά ξύλινα σκάφη για εκπαιδευτικούς και εμπορικούς σκοπούς.

• Υπαίθρια έκθεση σκαφών.

• Ένα κυρίως εκθεσιακό κτίριο, που θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, όπου ο επισκέπτης θα έχει πρόσβαση σε ιστορικές και σύγχρονες πηγές του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού, αίθουσα συνεδρίων χωρητικότητας 400 ατόμων, αίθουσες εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

• Εμπορικά καταστήματα μέχρι 1.500 τ.μ. συνολικά, με περιορισμό να συσχετίζονται με τον χωρικό προορισμό της περιοχής ως πάρκου ναυτικής παράδοσης, εστιατόρια και αναψυκτήρια.

• Πλωτές υποδομές και εγκαταστάσεις θαλάσσιας αναψυχής.

• Στον περιβάλλοντα χώρο θα δημιουργηθεί πάρκο που θα ξεπερνάει τα 15 στρέμματα.

Ο χώρος του πάρκου θα είναι ανοιχτός και χωρίς εισιτήριο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ μόνο ο εκθεσιακός χώρος θα έχει ωράριο λειτουργίας.

 

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Πηγή εικόνας: amarysianotia.gr