H Βάιολετ Τζέσοπ επέζησε ως εκ θαύματος όχι μία, αλλά τρεις φορές από τα πιο σημαντικά θαλάσσια δυστυχήματα του 20ού αιώνα. Η Τζέσοπ εργαζόταν ως καμαρότος σε πλοία και είχε μια εντυπωσιακή θαλάσσια καριέρα. Κατάφερε να επιβιώσει από το ναυάγιο του «Τιτανικού», καθώς και από δύο άλλα δυστυχήματα: αυτό του «Ολυμπιακού» το 1911 και του «Βρετανικού» το 1916.

Η μητέρα της εργαζόταν ως καμαρότος σε ένα από τα πλοία της «Royal Mail», μέχρι τα 21α γενέθλια της Βάιολετ όταν και αρρώστησε. Ανήμπορη να εργαστεί, ανέθεσε στη μεγαλύτερη κόρη της να στηρίξει οικονομικά την οικογένεια. Παίρνοντας παράδειγμα από την μητέρας της, η Βάιολετ άρχισε να κάνει αιτήσεις για δουλειά ως καμαρότος και μετά από πολλές προσπάθειες έλαβε την πρώτη της δουλειά το 1908 σε ένα πλοίο της «Royal Mail Line» το οποίο εξυπηρετούσε τις Δυτικές Ινδίες.

Δύο χρόνια αργότερα αφού απολύθηκε, και έχοντας ανάγκη για δουλειά δέχτηκε μια προσφορά από την «White Star Line» για να εργαστεί στο πλοίο «Ματζέστικ». Στις 20 Σεπτεμβρίου 1911, η Τζέσοπ επέβαινε σε ένα άλλο πλοίο της εταιρείας, τον «Ολυμπιακό», όταν αυτό συγκρούστηκε με το πολεμικό πλοίο «Hawke» κατά την διάρκεια ταξιδιού του για τη Νέα Υόρκη. Παρόλο που και τα δύο πλοία υπέστησαν σοβαρές ζημιές, κατάφεραν να φτάσουν στο λιμάνι χωρίς απώλειες.

Εκείνο τον καιρό ο ναυπηγός Τόμας Άντριους πραγματοποίησε έρευνα στους υπαλλήλους της εταιρείας, ρωτώντας τους ποιες βελτιώσεις θα ήθελαν να δουν στα επόμενα πλοία της. Η Τζέσοπ και οι συνάδελφοί της πρότειναν ορισμένες μικρές αλλαγές, μεταξύ των οποίων ήταν και οι βελτιώσεις στα διαμερίσματα του προσωπικού. Έτσι, όταν η Βάιολετ και το υπόλοιπο πλήρωμα του «Τιτανικού» επιβιβάστηκαν στο πλοίο στις 10 Απριλίου 1912, το έκαναν με μια δόση υπερηφάνειας για τη συμμετοχή τους στη δημιουργία του.

Τη νύχτα της 14ης Απριλίου, η Τζέσοπ βρισκόταν στην καμπίνα της όταν άκουσε ένα δυνατό κρότο και στη συνέχεια θόρυβο από λαμαρίνες που έτριζαν. Τότε άκουσε τους συναδέλφους της να σηκώνονται και να επιστρέφουν στα καθήκοντά τους και αποφάσισε να κάνει και αυτή το ίδιο. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε στο προσωπικό ότι το πλοίο είχε χτυπήσει σε παγόβουνο και βυθιζόταν.

Η Τζέσοπ δεν μπορούσε να το πιστέψει στην αρχή. Εξάλλου, ο «Τιτανικός» είχε διαφημιστεί από τη «White Star Line» ως «αβύθιστο πλοίο». Το πλήρωμα έλαβε εντολή να πει στους επιβάτες ότι υπήρχαν άλλα πλοία στην περιοχή και ότι η διάσωση ήταν επικείμενη. Ακολούθησε τους επιβάτες στο κατάστρωμα, όπου της ζητήθηκε να τους υποδείξει τη σωστή συμπεριφορά μέχρι την ώρα που τελικά ανέβηκε και εκείνη σε μια σωσίβια λέμβο. Η Βάιολετ βρισκόταν στη σωσίβια λέμβο όταν ο «Τιτανικός» βυθίστηκε εντελώς και παρέμεινε σε αυτή μέχρι το «Καρπάθια», ένα κοντινό πλοίο να διασώσει τους επιζώντες.

Παρά την εμπειρία που έζησε, η Τζέσοπ ήξερε ότι έπρεπε να επιστρέψει στη θάλασσα το συντομότερο δυνατό, αλλιώς θα κινδύνευε να χάσει την καριέρα της. Σε λιγότερο από δύο μήνες, επέστρεψε στον «Ολυμπιακό» ως μέλος του πληρώματος του.

Όταν το 1914 ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος η Βάιολετ έμεινε για λίγο καιρό στην στεριά, όπου εκπαιδεύτηκε για να ενταχθεί στο απόσπασμα εθελοντών νοσοκόμων. Δύο χρόνια αργότερα, επέστρεψε στη θάλασσα ως μέλος του πληρώματος του «Βρεταννικού», το οποίο είχε μετατραπεί από επιβατηγό σε νοσοκομειακό πλοίο.

Στις 21 Νοεμβρίου 1916, ο «Βρεταννικός» προσέκρουσε σε νάρκη θαλάσσης ενώ έπλεε στο Στενό της Κέας με προορισμό το νοσοκομειακό σταθμό της Λήμνου. Η έκρηξη έγινε αισθητή σε όλο το πλοίο, αλλά υπήρχε μια διάχυτη αίσθηση ηρεμίας και συντονισμού κατά την διάρκεια της εκκένωσης του πλοίου, καθώς όλο το πλήρωμα ήταν επαγγελματίες σε περίοδο πολέμου.

Ο καπετάνιος του Βρεταννικού, ο Τσαρλς Μπάρτλετ, πίστευε πως θα μπορούσε να προσαράξει το πλοίο στην ακτή αποφεύγοντας τη βύθιση, έτσι συνέχισε να λειτουργεί τις μηχανές του πλοίου. Η περιστροφή των προπελών δημιούργησε ένα ρεύμα που παρέσυρε τις σωσίβιες λέμβους, καταστρέφοντας δύο από αυτές και τραυματίζοντας μερικούς από τους επιβάτες τους. Η Τζέσοπ κατάφερε να ξεφύγει την τελευταία στιγμή, αλλά τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι. Διασώθηκε τελικά από άλλη σωσίβια λέμβο και πέρασε τους επόμενους μήνες αναρρώνοντας σε ένα νησί των Κυκλάδων.

Μετά το τρίτο της ατύχημα, η Τζέσοπ έπιασε δουλειά σε τράπεζα και εργάστηκε εκεί για τρία χρόνια. Όμως η θάλασσα την καλούσε, έτσι επέστρεψε στη White Star Line τον Ιούνιο του 1920. Τα υπόλοιπα χρόνια της καριέρας της στη θάλασσα πέρασαν με σχετική ησυχία. Τον Ιούνιο του 1950, επιβιβάστηκε για τελευταία φορά σε πλοίο.

Η Τζέσοπ πέθανε το 1971 από καρδιακή ανεπάρκεια. Άφησε πίσω της μια ασύγκριτη κληρονομιά, λόγω των συναρπαστικών αλλά ελλιπών απομνημονευμάτων της τα οποία έχουν εκδοθεί με τον τίτλο «Titanic Survivor».

 

 

 

Πηγή: e-Nautilia.gr