Μπορούν τα ψάρια να αποφύγουν τα εμπόδια στη στεριά; Στο ερώτημα αυτό ήρθαν να απαντήσουν ερευνητές στο Ισραήλ, όπου κατασκεύασαν ένα αυτοκίνητο για χρυσόψαρα. Κάτι σαν ενυδρείο με ρόδες.

Ο στόχος ήταν να καταλάβουν πώς τα ψάρια μαθαίνουν να πλοηγούνται και αν ο εγκέφαλός τους μπορούσε να διαχειριστεί ένα ταξίδι στη στεριά. Έξι χρυσόψαρα εκπαιδεύτηκαν να πιλοτάρουν το όχημα που λειτουργεί με ψάρια ή το FOV. Στην αρχή, τα ψάρια κολυμπούσαν ακανόνιστα, αλλά στη συνέχεια φάνηκε να αντιλαμβάνονται την κατάσταση και οι κινήσεις τους έγιναν πιο συγκεκριμένες και χαλαρές.

Πράγματι, τα χρυσόψαρα έμαθαν γρήγορα πώς να κάνουν το FOV να οδηγεί προς τα εμπρός, αλλά ήταν πιο δύσκολο να τους μάθουν να σκέφτονται έξω από τη δεξαμενή. Έτσι με εκπαίδευση, με εμπόδια και πολλές λιχουδιές, τα ψάρια σταμάτησαν να οδηγούν άσκοπα στο δωμάτιο και κατευθύνθηκαν ευθεία προς τους στόχους. Μόλις έφταναν σε έναν στόχο, η ανταμοιβή τους ήταν ένα σνακ.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν εμπόδια στο πέρασμά τους και τα ψάρια έμαθαν να οδηγούν γύρω τους για να φτάσουν στο στόχο. Αυτό απέδειξε ότι τα ψάρια μπορούν να είναι εξαιρετικά επινοητικά σε δύσκολα περιβάλλοντα προκειμένου να βρουν τροφή.

 

Δείτε το βίντεο με τα χρυσόψαρα εδώ.

 

 

Πηγή: studyplan.gr