Η πιο αναγνωρίσιμη φάτσα στον κόσμο βρίσκεται παντού, σε μπλουζάκια, καπέλα, κονκάρδες και ότι μπορείς να φανταστείς και η αξία της αυτή τη στιγμή υπολογίζεται σε 500 εκατομμύρια δολάρια -αν και πρόκειται για ένα εντελώς απλοϊκό, παιδικό σχεδόν, σχέδιο. Αυτός όμως που είναι ζάμπλουτος δεν είναι αυτός που την πρωτοζωγράφισε αλλά αυτός που αποφάσισε να την εκμεταλλευτεί εμπορικά, χωρίς όμως να είναι σίγουρος ότι θα έπιανε στην αγορά.

Το 1963, ο Harvey Ball είχε μία εταιρία δημοσίων σχέσεων και ζωγράφισε μια κίτρινη χαμογελαστή φάτσα για έναν πελάτη του, μία ασφαλιστική εταιρία. Την πούλησε για 48 δολάρια και αυτό ήταν όλο.

Λίγα χρόνια αργότερα, δύο αδέλφια, ο Bernard και ο Murray Spain αγόρασαν τα δικαιώματα για το σχέδιο, άνοιξαν ένα πολυκατάστημα και άρχισαν να τυπώνουν την κίτρινη χαμογελαστή φάτσα, το smiley, παντού – κουμπιά, κούπες καφέ, μπλούζες, αυτοκόλλητα προφυλαχτήρων και πολλά άλλα – μαζί με την διάσημη πλέον ατάκα που την συνοδεύει «Have a nice day». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το 2000, πούλησαν την εταιρία τους στη Dollar Tree για 500 εκατομμύρια δολάρια και συνέχισαν να χαμογελούν…

 

 

 

Πηγή: news.gr