Ως ανθρώπινα όντα έχουμε μέσα μας την ανάγκη να συνυπάρχουμε, να μοιραζόμαστε, να προσφέρουμε, να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε. Αυτό γίνεται μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσουμε μεταξύ μας στη διάρκεια της ζωής μας.

Μία εποικοδομητική σχέση προϋποθέτει απαραίτητα τη μεταξύ μας επαφή και αλληλεπίδραση, την ειλικρινή και διαυγή επικοινωνία. Είναι ανάγκη να χρησιμοποιούμε λέξεις για να εξωτερικεύσουμε στους άλλους τις σκέψεις μας , γιατί κανείς δεν δύναται να γνωρίζει τι υπάρχει στο μυαλό του καθενός.

Η αλληλοκατανόηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της επικοινωνίας, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές φορές βάζουμε τα δικά μας θέλω και τις ανάγκες μας πάνω από των γύρω μας. Είναι συνετό να συζητάμε με τους άλλους, να δείχνουμε υπομονή για την διατήρηση μιας υγιούς σχέσης.

Επιπλέον το να ασκούμε την ενεργητική ακρόαση, κάνουμε το άλλο άτομο να αισθάνεται ότι ακούγεται και εκτιμάται. Αυτός ο τρόπος, συνιστά το θεμέλιο για οποιαδήποτε επιτυχημένη συνομιλία – επικοινωνία.

Το πιο σημαντικό σκέλος στις ανθρώπινες σχέσεις και στην μεταξύ τους επικοινωνία είναι ο σεβασμός. Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι συμπεριφερόμαστε στους γύρω μας, όπως ακριβώς θα θέλαμε να μας φερθούν. Το να αφήνουμε τους άλλους να εκφράζονται και να εξωτερικεύουν τις σκέψεις τους δείχνει σεβασμό στο άτομο που έχουμε απέναντί μας, ακόμα κι αν έχει διαφορετική άποψη από εμάς.

Εν κατακλείδι η επικοινωνία και ο τρόπος που την διαχειριζόμαστε είτε πρόκειται για προσωπικό, είτε για εργασιακό επίπεδο αποτελεί το Α και το Ω των ανθρώπινων σχέσεων, είναι το κλειδί της διατήρησής τους.

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr