Από μικρά παιδία μέχρι και μεγάλοι υπάρχει η τάση να αποφεύγουμε τις δυσκολίες, ενώ υπάρχει η επίγνωση ότι μέσα από αυτά τα γεγονότα γινόμαστε καλύτεροι.

Αναλογιστείτε ότι για να αποκτηθεί η γνώση ή κάποια δεξιότητα υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας. Αυτό μπορεί να συμβεί σε μια εργασία ή σε οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως αυτόματα ωθούμαστε να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να εφευρίσκουμε νέους και καινοτόμους τρόπους για να ολοκληρώσουμε μια εργασία.

Επιπλέον πολλές φορές οι δυσκολίες λειτουργούν σαν παρακίνηση στη ζωή μας, σαν στόχος που πρέπει να επιτευχθεί με επιτυχία. Έτσι έχει σαν αποτέλεσμα να ενισχύεται η απόδοσή μας μέσα από την προσπάθεια της ολοκλήρωσης.

Παρόλο που πολλές φορές δημιουργείται μια σύγχυση μέσα μας, τα ευεργετικά αποτελέσματα είναι πολλά στην αντιληπτική ικανότητα, στην ικανότητα της μάθησης ή ακόμα και στην διόρθωση του πως μαθαίνουμε κάτι.

Συμπερασματικά οι δυσκολίες αποτελούν στη ζωή μας ένα δημιουργικό εργαλείο μάθησης που ενεργοποιεί τη διαίσθηση, την κατανόηση, την αντίληψη με αποτέλεσμα τη βελτίωση της απόδοσής μας είτε σαν μονάδες, είτε σε ομάδες.

 

 

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr