Στο νησάκι που ονομάζεται Δοκός και βρίσκεται ανάμεσα στην Ύδρα και την Ερμιόνη στον Αργολικό κόλπο, ανακαλύφθηκε αρχαίο ναυάγιο χρονολογημένο στα 2200 π.Χ.

Το νησί σύμφωνα πάντα με αρχαιολογικές έρευνες κατοικήθηκε την εποχή του Χαλκού. Η βόρεια ακτή του νησιού γνώρισε μεγάλη ακμή με το θαλάσσιο εμπόριο της εποχής τόσο στα νερά του Αργοσαρωνικού όσο και στο Μυρτώο πέλαγος. Παρά όμως την ισχυρή θέση που κατείχε τότε το νησί, στις μέρες μας ο Δοκός είναι ακατοίκητο και άγονο νησί.

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1975 από τον ερευνητή Peter Throckmorton που εντόπισε μια σπασμένη κεραμική μάζα στο βυθό του Δοκού σε βάθος 15 με 30 μέτρα. Έτσι αργότερα μαζί με τον αρχαιολόγο Γιώργο Παπαθανασόπουλο έκαναν προσπάθεια να χρονολογήσουν τα ευρήματα που ανακάλυψε και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αρχαίο ναυάγιο χρονολογημένο στα 2200 π.Χ.

Η υποβρύχια έρευνα κράτησε 4 χρόνια λόγω της σπανιότητας των ευρημάτων και έφερε στην επιφάνεια λίθινες άγκυρες, πολλά κεραμικά σκεύη, πλήθος λίθινων εργαλείων, μυλόπετρες κ.α.

 

 

 

Πηγή εικόνας: pikist.com