Το ναυτικό επάγγελμα ήταν κατεξοχήν για πολλές δεκαετίες ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Όσο όμως περνούν τα χρόνια το επάγγελμα αποκτά περισσότερο άρωμα γυναίκας. Πλέον οι γυναίκες που αγαπούν τη θάλασσα και το ναυτικό επάγγελμα έχουν εισέλθει δυναμικά στο χώρο και ανταπεξέρχονται ισάξια των ανδρών. Αυτό βέβαια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε γυναίκες που κατά το παρελθόν διέπρεψαν στο χώρο και άνοιξαν το δρόμο στο επάγγελμα, αλλά και σε ανθρώπους με εμπειρία και ενδιαφέρον για το επάγγελμα που στήριξαν το γυναικείο φύλο και έδωσαν ίσες ευκαιρίες σε άνδρες και γυναίκες.

Για να μπει μια γυναίκα στο ναυτικό επάγγελμα, είναι βασικό προηγουμένως να έχει ενημερωθεί σωστά, να είναι έτοιμη για αρκετές θυσίες και για πολύ σκληρή δουλειά. Δεδομένου ότι είναι ένας καθαρά ανδροκρατούμενος χώρος θα πρέπει να είναι σίγουρη για την επιλογή της και να γνωρίζει τι ακριβώς θέλει. Σίγουρα είναι ένα δύσκολο ταξίδι αλλά παράλληλα και πολύ προκλητικά όμορφο.

Όσον αφορά το συνδυασμό γυναίκας ναυτικού – οικογένειας εδώ είναι πραγματικά δύσκολο για μια γυναίκα εργαζόμενη στο ναυτικό να συνδυάσει και τα δυο. Είναι καθαρά προσωπική επιλογή και ως γνωστόν όλα τα πράγματα απαιτούν θυσίες. Είναι πολλά τα ωραία πράγματα που προσφέρει το ναυτικό επάγγελμα όπως και οι θυσίες που απαιτεί.

Συνεπώς σε ένα επάγγελμα που σύμφωνα με τις προβλέψεις η συνεχής αύξηση του μεγέθους της ναυτιλιακής βιομηχανίας θα χρειαστεί 90.000 αξιωματικούς έως το 2026 για να καλύψει τις ανάγκες της, είναι αναγκαία η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα και σίγουρα το μέγεθος του ανθρώπινου δυναμικού που ζητείται δεν δύναται να καλυφθεί μόνο από άνδρες. Έτσι οι πόρτες στο ναυτικό επάγγελμα είναι ορθάνοιχτες για όσες γυναίκες επιθυμούν να το ακολουθήσουν.

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr