Οι γυναίκες έχουν καθοριστικό ρόλο στην εμπορική ναυτιλία ως εργαζόμενες, επιχειρηματίες ή επαγγελματίες σε διάφορους τομείς του κλάδου.

Ως εργαζόμενες στην εμπορική ναυτιλία, οι γυναίκες συμμετέχουν σε όλους τους τομείς του κλάδου, από το πλοίο μέχρι τη διοίκηση και τον σχεδιασμό. Οι γυναίκες απασχολούνται στο ναυπηγείο, στην επισκευή πλοίων, στην πλοήγηση, στην εφοδιαστική αλυσίδα και στον έλεγχο της ασφάλειας. Μπορούν επίσης να εργαστούν στη διοίκηση και τον σχεδιασμό του κλάδου, καθώς και σε ακαδημαϊκές και σε θέσεις έρευνας.

Ως επιχειρηματίες και επαγγελματίες, οι γυναίκες συμμετέχουν στη δημιουργία και διαχείριση των εταιρειών ναυτιλίας.

Επιπλέον συμμετέχουν στην προώθηση της βιωσιμότητας στη ναυτιλία, με την εισαγωγή πρακτικών που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Ακόμη οι γυναίκες συμμετέχουν σε διεθνή οργανισμούς ναυτιλίας, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας (IMO), και συμβάλλουν στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον του κλάδου.

Παρά τη σημαντική συμβολή των γυναικών στην εμπορική ναυτιλία, εξακολουθεί να υπάρχει ανισότητα στην πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες στον κλάδο. Ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την προώθηση της ισότητας των φύλων και τη δημιουργία ευκαιριών για τις γυναίκες στην εμπορική ναυτιλία.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η σημασία της συμβολής των γυναικών στην εμπορική ναυτιλία και να τους δοθεί η αναγκαία αναγνώριση και ανταμοιβή για το έργο τους. Η προώθηση της ισότητας των φύλων στην εμπορική ναυτιλία είναι ένα βήμα προς την ανάπτυξη ενός δίκαιου, βιώσιμου και περιβαλλοντικά φιλικού κλάδου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της ανθρωπότητας και του πλανήτη.

 

 

 

 

Πηγή εικόνας: naftikachronika.gr