Μέσα από το δύσκολο επάγγελμα του ναυτικού και την καθημερινή πίεση σε αυτό το θαλάσσιο επάγγελμα είναι βέβαιο ότι λάθη θα συμβούν. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, ένας ναυτικός θα πρέπει να μάθει τους κανόνες του ¨παιχνιδιού¨, προκειμένου να αποφύγει κάθε είδους λάθη και προβλήματα.

Πώς μπορεί κανείς να προφυλαχθεί από τους σχετικούς με την εργασία μπελάδες;

1. Να μην εκτελείτε παράνομες εντολές

Για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα, επειδή πάντα θα υπάρχει κάποιος ανώτερος από πάνω σας που θα σας δίνει εντολές, καλό θα ήταν να γνωρίζεται όλους τους σημαντικούς κανονισμούς της θάλασσας. Εάν μια εντολή παραβιάζει αυτούς τους κανονισμούς καλό θα ήταν να ζητήσετε διευκρινήσεις από τους ανωτέρους σας πριν τις εκτελέσετε, διότι οτιδήποτε παράνομο μπορεί να σας οδηγήσει στο να χάσετε τη δουλεία σας ή ακόμα και στη φυλακή.

2. Μην αγνοείτε τους συναγερμούς

Στα πλοία υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι συναγερμού για να προειδοποιούν τα μέλη του πληρώματος για οποιασδήποτε έκτακτη ανάγκη. Άλλες φορές μπορεί να είναι αληθής, άλλες φορές για άσκηση και κάποιες λανθασμένος. Σε κάθε περίπτωση όταν χτυπήσει συναγερμός να είστε πάντα σε ετοιμότητα να δράσετε το συντομότερο δυνατό.

3. Μην μεταφέρετε πακέτα τα οποία δεν γνωρίζετε το περιεχόμενο τους

Προσέξτε όταν ξεμπαρκάρετε και ολοκληρώνετε τη σύμβασή σας, διότι μπορεί να σας ζητηθεί να μεταφέρετε ένα δέμα και να το παραδώσετε στην οικογένειά κάποιου συναδέλφου σας. Πότε μην το κάνετε εάν δεν γνωρίζετε το περιεχόμενο του πακέτου και φυσικά τι επιτρέπει και τι όχι η νομοθεσία της χώρας στην οποία βρίσκεστε.

4. Κάντε σωστές έγγραφες καταχωρήσεις

Τα πλοία κρατούν αρχεία για όλες τις λειτουργίες τους καθότι αυτά λειτουργούν ως αποδεικτικά στοιχεία για τις αρχές ότι δηλαδή το πλοίο λειτουργεί σύμφωνα με όλους τους διεθνείς κανονισμούς. Επίσης αποτελούν τεκμήρια για ασφαλιστικές αποζημιώσεις σε περίπτωση εμφάνισης οποιασδήποτε βλάβης ή ατυχήματος. Γι’ αυτό λοιπόν να είστε σίγουροι ότι οι καταχωρήσεις που κάνετε στα έγγραφά σας είναι σωστές για να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες περιπέτειες.

5. Προσπαθήστε να μην εμπλακείτε σε καυγάδες

Σε ένα πλοίο υπάρχουν άνθρωποι από διαφορετικές εθνικότητες που εργάζονται από κοινού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει κάποιες φορές σε συγκρούσεις. Εάν υπάρχει διαφωνία σε κάτι προσπαθήστε πέρα από τη λεκτική διαμάχη να μην έρθετε σε σωματική μάχη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να σας οδηγήσει σε τραυματισμό που καλό είναι να αποφεύγεται εν το μέσω της θαλάσσης ή ακόμα στο να χάσετε τη δουλειά σας. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.

Το να καταφέρει κάποιος να είναι επαγγελματίας ναυτικός προϋποθέτει ένα καλό ιστορικό εργασίας και σωστή συμπεριφορά. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αποφύγετε όλα τα παραπάνω ώστε να έχετε ήρεμα ταξίδια.

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr