Το απαραίτητο χαρακτηριστικό για τη λειτουργία μιας ομάδας είναι η ομαδικότητα. Σίγουρα απαραίτητη είναι και η ορθή συνεργασία, η μεταξύ των ατόμων επικοινωνία και η ενσυναίσθηση.

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει στα άτομα που απαρτίζουν μια ομάδα η ικανότητα να διαχειρίζονται τον εαυτό τους και τα ελαττώματά τους. Είναι σημαντικό ώστε να κρατούνται οι ισορροπίες κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Ακόμη καλό είναι να ακούμε τις απόψεις όλων και να συζητάμε μεταξύ μας ώστε να αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια και να πετυχαίνουμε τους στόχους. Ακολουθώντας αυτό το μοτίβο μπορούμε να θέτουμε καινούργιους στόχους με βάση τα project που μας έχουν ανατεθεί.

Όμως το να συνεργαστεί κανείς τελικά δεν είναι και το πιο απλό και εύκολο πράγμα. Αν αναλογιστούμε το πόσο δύσκολο ή εύκολο καμία φορά, είναι να διαχειριζόμαστε τις συγκρούσεις μέσα σε μία ομάδα.

Σκεφτείτε πόσο εύκολο είναι να βάζουμε στην άκρη τον εγωισμό μας και τις προσωπικές μας φιλοδοξίες και να λειτουργούμε ομαδικά;

Πολλές φορές στη ζωή όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το ερώτημα. Όχι μόνο στην επαγγελματική μας ζωή, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Σε όλες τις περιπτώσεις αντιλαμβανόμαστε τις πρακτικές δυσκολίες μιας ομαδικής εργασίας.

Τι λοιπόν θα μας βοηθήσει στη συνεργασία μας μέσα σε μία ομάδα;

• Όταν υπάρχει κοινός σκοπός να τον μοιραζόμαστε
• Να υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις
• Να νιώθουμε ότι η γνώμη μας ακούγετε
• Να ρίχνουμε τον εγωισμό μας
• Να θέτουμε κοινές προτεραιότητες
• Προσπάθεια διαχείρισης θυμού σε περιόδους κρίσεων

 

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr