Η σύγχρονη κοινωνία απαιτεί όλο και γρηγορότερους και εξαντλητικούς ρυθμούς ζωής και μέσα σε αυτό αναπόσπαστο κομμάτι είναι ο χρόνος. Τυχόν λανθασμένη διαχείρισή του, έχει συνέπειες τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Δυστυχώς ή ευτυχώς ο χρόνος έχει πάντα 24 ώρες, δεν σταματά ποτέ, κοστίζει, ξοδεύεται κάποιες φορές άσκοπα και σίγουρα δεν γυρίζει πίσω. Συνεπώς, θα πρέπει να χρησιμοποιείται έξυπνα και αποδοτικά, ώστε να μπορούμε να πετυχαίνουμε τα βέλτιστα, τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα προσωπικά μας.

Η σωστή διαχείριση χρόνου επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν όλο και καλύτερα τις εργασίες που έχουν προγραμματίσει σε λιγότερο χρόνο. Επιπλέον στον επαγγελματικό τομέα θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά «soft skills» που πρέπει κάποιος να διαθέτει.

Αν ο προγραμματισμός γίνει σωστά, τότε είναι εφικτό να μειωθεί ο χρόνος και η προσπάθεια που καταβάλουμε για να επιτευχθεί ένας στόχος. Τα οφέλη ενός σωστού προγραμματισμού είναι πολλαπλά.

Έτσι για έναν σωστό προγραμματισμό θα πρέπει να γίνεται καταγραφή των δραστηριοτήτων ενός ατόμου μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει (ημέρα, εβδομάδα, μήνας). Μέσω αυτής της διαδικασίας θα καταφέρει να αντιληφθεί το χρόνο που σπαταλά από την πιο σημαντική μέχρι τη λιγότερο σημαντική εργασία/δραστηριότητα.

Η θέσπιση προτεραιοτήτων στις εργασίες/δραστηριότητες που έχει να διεκπεραιώσει ένα άτομο, είναι μια άλλη σημαντική παράμετρος στην σωστή διαχείριση χρόνου. Θα πρέπει να κρίνει κατά πόσο επείγουσα είναι μια εργασία, ή κατά πόσο κρίσιμη είναι αλλά όχι επείγουσα.

Η χρήση ημερολογίου επίσης συμβάλει στην βελτιστοποίηση της διαχείρισης του χρόνου. Αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για την αύξηση της παραγωγικότητας μιας και εκπληρώνοντας τους στόχους που είχαν τεθεί (γραπτώς), το άτομο αισθάνεται πιο παραγωγικό.

Επιπλέον ένας καθαρός και οργανωμένος εργασιακός χώρος δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για γρηγορότερη ολοκλήρωση των εργασιών που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Συμπερασματικά, η ικανότητα σωστής και αποτελεσματικής διαχείρισης και οργάνωσης του χρόνου είναι μεγίστης σημασίας στην σύγχρονη κοινωνία διότι εξασφαλίζει ισορροπία και μειώνει το άγχος τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή.

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr