Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη ναυτιλία συνεχίζει να εξελίσσεται με αμείωτους ρυθμούς με το Νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Hyundai Samho Heavy Industries να παραδίδει το πρώτο πλοίο στον κόσμο το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα αυτοματισμού στην κυρία μηχανή βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη.

Το σύστημα αυτοματισμού της μηχανής, που αναπτύχθηκε από την HD Korea Shipbuilding & Marine Engineering, περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη λύση διάγνωσης κατάστασης (HiCBM) και ολοκληρωμένη λύση ελέγχου ασφάλειας (HiCAMS). Τα συστήματα συνεργάζονται για τη διάγνωση της κατάστασης του εξοπλισμού της κυρίας μηχανής σε πραγματικό χρόνο και αναγνωρίζουν αυτόματα καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως μια πυρκαγιά.

Το HiCBM χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση και τη διαχείριση του βασικού εξοπλισμού του πλοίου σε πραγματικό χρόνο, όπως οι κύριοι κινητήρες και η παραγωγή ενέργειας, οι συμπιεστές και οι αντλίες. Το HiCAMS χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύει και να αναλύει συμβάντα που σχετίζονται με την ασφάλεια σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Η ασφάλεια και η αξιοπιστία των δύο συστημάτων ελέγχθηκαν από το νηογνώμονα American Bureau of Shipping (ABS) κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών πέρυσι τον Σεπτέμβριο.
Τον περασμένο Ιούνιο, μια άλλη θυγατρική της HD Hyundai, η Avikus, πραγματοποίησε το το πρώτο αυτόνομο ταξίδι στον κόσμο ενός μεγάλου εμπορικού πλοίου.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, το πλοίο μεταφοράς LNG Prism Courage απέπλευσε από το Freeport του Τέξας με προορισμό τον τερματικό σταθμό LNG Boryeong στη Νότιας Κορέας, μέσω της Διώρυγας του Παναμά, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία HiNAS 2.0 της Avikus, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την βελτιστοποίηση της διαδρομής και της ταχύτητας, καθώς και για την αποφυγή συγκρούσεων. Το ταξίδι διάρκειας 33 ημερών κάλυψε περίπου 10.800 ναυτικά μίλια, εκ των οποίων τα μισά έγιναν αυτόνομα.

 

 

 

 

Πηγή: e-nautilia.gr