Ο μηχανικός σε ένα πλοίο διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του, υποστηρίζοντας την κίνηση, τη συντήρηση και την ασφάλειά του. Μεταξύ των προσόντων που θα πρέπει να έχει ο μηχανικός πλοίου είναι η μαθηματική και υπολογιστική ικανότητα, η υπευθυνότητα, η διοικητική ικανότητα, η ευσυνειδησία κ.α.

Ο μηχανικός είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και τις επισκευές του μηχανοκίνητου εξοπλισμού του πλοίου, συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων, των γεννητριών, του συστήματος ψύξης και πολλών άλλων μηχανικών συστημάτων.

Ακόμη υπό την ευθύνη του είναι η λειτουργία και η συντήρηση των κινητήρων που κινούν το πλοίο, όπως οι πετρελαιοκινητήρες, οι ατμοκινητήρες και άλλοι. Επιβλέπει την εκκίνηση, τη διακίνηση καυσίμων, και τη συντήρηση αυτών των κινητήρων.

Ο μηχανικός επιβλέπει επίσης τη λειτουργία των γεννητριών και των συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο πλοίο, που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία όλων των ηλεκτρικών συσκευών και συστημάτων. Επιπλέον υπό την επίβλεψή του είναι το σύστημα ψύξης του πλοίου, το οποίο διατηρεί τους κινητήρες και άλλα ευαίσθητα μηχανικά συστήματα σε σωστές θερμοκρασίες λειτουργίας.

Οι μηχανικοί συμμετέχουν στη διασφάλιση της ασφάλειας του πλοίου, προσεκτικά παρακολουθώντας τα μηχανικά συστήματα, την πυρασφάλεια, και τη συμμόρφωση πάντα με τους κανονισμούς ασφαλείας της ναυτιλίας.

Ωστόσο εκτός από το πλοίο, ένας μηχανικός ως αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού, μπορεί να απασχοληθεί και σε άλλους παρεμφερείς κλάδους, όπως οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις, οι εφοδιασμοί, οι πρακτορεύσεις, οι νηογνώμονες, οι ασφαλίσεις κτλ.

Συνολικά οι μηχανικοί σε ένα πλοίο κατέχουν έναν ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του πλοίου, επικοινωνώντας συχνά με το πλήρωμα του γενικού μέρους του πλοίου για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ναυτιλία.

 

 

 

 

 

Πηγή εικόνας: pikist.com