Το ζήτημα της απομνημόνευσης είναι κάτι που προβληματίζει και ενίοτε ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, από φοιτητές που θέλουν να αποστηθίσουν κάποιο μάθημα μέχρι απλούς αναγνώστες που διαβάζουν κάτι και δυσκολεύονται αργότερα να το ανακαλέσουν στη μνήμη τους. Εδώ θα δείτε κάποιες τεχνικές που πιθανόν να σας βοηθήσουν:

Διαβάστε δυνατά
Το να διαβάζουμε δυνατά προς τον εαυτό μας, μάς βοηθά να καταλάβουμε και να θυμόμαστε όσα διαβάσαμε. Οι προτάσεις που κάνουμε ανάγνωση φωναχτά ή ακόμη και ψιθυρίζοντας, μοιραία ξεχωρίζουν, θυμόμαστε να τις αναπαράγουμε και να τις ακούμε οπότε η μνήμη για αυτές λειτουργεί εντελώς διαφορετικά.

Ενεργή συμμετοχή
Σημειώστε σημεία που σας κεντρίζουν το ενδιαφέρον, χρησιμοποιήστε κεφαλίδες, υπογραμμίσεις, σημειώσεις και περίληψη κειμένου. Κάντε ερωτήσεις για να διευκρινίσετε τα πράγματα που διαβάζετε και προσπαθήστε να συνδέσετε τις νέες πληροφορίες με τις υπάρχουσες γνώσεις σας.

Επανάληψη
Αφού ολοκληρώσετε την ανάγνωση, προσπαθήστε να αναπαραγάγετε τις κύριες ιδέες ή τις βασικές πληροφορίες που διαβάσατε, είτε σε φωνητική μορφή είτε γραπτώς. Η επανάληψη βοηθά στην εδραίωση των πληροφοριών στη μνήμη σας.

Οπτικοποίηση
Η οπτικοποίηση αποτελεί μια αποτελεσματική τεχνική για την ενίσχυση της μνήμης κατά το διάβασμα. Όταν οπτικοποιούμε τις πληροφορίες, δημιουργούμε εικόνες ή γραφικά στο μυαλό μας που αντιπροσωπεύουν τις έννοιες ή τα δεδομένα που διαβάζουμε. Αυτό βοηθάει στην εύκολη ανάκληση των πληροφοριών.

 

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr