Αν σκέφτεστε να γίνετε ναυτικός θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αφενός μεν είναι ένα κερδοφόρο και εξελίξιμο επάγγελμα, αφετέρου είναι πολύ ιδιαίτερο και δύσκολο. Παρακάτω θα δούμε κάποια πράγματα που καλό θα ήταν να γνωρίζετε προτού κάνετε την επιλογή.

Για να γίνει κάποιος ναυτικός και να εξελιχθεί στο μέλλον χρειάζεται να έχει στο μυαλό του ότι θα πρέπει να διαβάζει και να ασχοληθεί πάρα πολύ από μόνοι του. Η θέση του αξιωματικού (γέφυρας ή μηχανής) είναι πολύ υπεύθυνη και θα χρειαστεί πολύ υπομονή και γνώσεις ώστε να μπορέσει κάποιος να ανταπεξέλθει στα απαιτητικά καθήκοντα της. Αυτό συνεπάγεται πολύ και συνεχόμενο διάβασμα.

Επίσης στο θέμα της επιλογής ειδικότητας στο επάγγελμα του ναυτικού υπάρχει πληθώρα ειδικοτήτων είτε στη στεριά σε γραφείο είτε στη θάλασσα. Καλό να ήταν ο ενδιαφερόμενος να ρωτήσει ανθρώπους που ασχολούνται ήδη με το επάγγελμα για να μπορέσει να μάθει ακριβώς τις απαιτήσεις της κάθε θέσης.

Αξιοσημείωτο είναι βέβαια ότι καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή του συγκεκριμένου επαγγέλματος παίζουν οι οικονομικές απολαβές οι οποίες είναι δελεαστικές. Πάντα όμως ο μισθός του ναυτικού εξαρτάται από την εταιρία που εργάζεται και το είδος του πλοίου που ταξιδεύει.

Η υγεία είναι από τα σημαντικότερα σε αυτό το επάγγελμα, καλό θα είναι αν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας να μη το επιλέξετε σαν επάγγελμα, διότι η δουλειά του ναυτικού είναι στη θάλασσα μακριά από στεριά και νοσοκομεία. Σκεφτείτε ότι ένα πρόβλημα υγείας θα ταλαιπωρήσει κυρίως εσάς και κατ’ επέκταση και το υπόλοιπο πλήρωμα.

Ακόμη σκεφτείτε ότι αν είστε κοινωνικό άτομο και δεν μπορείτε να ζήσετε διαφορετικά τότε σίγουρα θα έχετε πρόβλημα σαν ναυτικός. Αν έχετε δηλαδή συνηθίσει να συναναστρέφεστε με πολλά άτομα, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστείτε στο καράβι και στα καθήκοντα σας.

Μεγάλο ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας σας. Σκεφτείτε ότι θα μένετε και θα δουλεύετε μαζί με αρκετά άτομα ημερήσιος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν υπάρξουν προβλήματα μεταξύ σας θα πρέπει να έχετε την ικανότητα να τα αφήνετε στην άκρη. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό είναι σίγουρο ότι οι διαπληκτισμοί με τους γύρω σας θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι με συνέπεια να μην είναι αποδοτική η εργασία σας.

Οπότε σκεφτείτε, ρωτήστε, διαβάστε, ζυγίστε τα όλα και καλή επιτυχία!

 

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr