Η ναυπηγική ιδιαιτερότητά τους είναι συνήθως στην ενισχυμένη οξεία πλώρη τους, η οποία χρησιμοποιείται τόσο στη διάνοιξη και διατήρηση θαλασσίων οδών σε θαλάσσιες περιοχές που καταλαμβάνονται από στρώμα πάγου, όσο και για την απελευθέρωση πλοίων που έχουν παγιδευτεί από πάγους.

Τα παγοθραυστικά ανάλογα με το αντικείμενο και τον σκοπό χρήσης τους διακρίνονται σε ερευνητικά (επιστημονικά), εμπορικά (απεγκλωβισμού σκαφών και τροφοδοσίας αποκλεισμένων περιοχών), καθώς και σε πολεμικά.

Τα παγοθραυστικά σκάφη υπάρχουν εδώ και αιώνες, αλλά ο σχεδιασμός και η λειτουργία τους έχουν εξελιχθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Τα πρώτα παγοθραυστικά ήταν απλά πλοία που ενισχύονταν με χοντρά ξύλα ή μεταλλικές πλάκες για να μην συνθλίβονται από τον πάγο. Αυτά τα πλοία χρησιμοποιούνταν στη συνέχεια για να εμβολίζουν τα πεδία πάγου, ανοίγοντας το δρόμο για να ακολουθήσουν άλλα πλοία.

Τα παγοθραυστικά σκάφη είναι ειδικά σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να χρησιμοποιούνται για να διαρρηγνύουν τους πάγους προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλωτό κανάλι. Τα πλοία αυτά διαθέτουν πολύ ισχυρό κύτος που είναι ενισχυμένο με χαλύβδινες πλάκες και εξειδικευμένο εξοπλισμό θραύσης πάγου, όπως πλώρη που έχει σχήμα παγοθραύστη. Διαθέτουν επίσης μια μεγάλη μηχανή που τους δίνει τη δύναμη να σπάνει παχιά στρώματα πάγου.

Παγοθραυστικά πλοία διαθέτουν οι χώρες εκείνες, στις θάλασσες των οποίων εμφανίζονται πάγοι, όπως ο Καναδάς, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Φινλανδία κλπ.. Για τις παραπάνω χώρες οι στόλοι των παγοθραυστικών αποτελούν ιδιαίτερο οικονομικό κεφάλαιο, αφού η παρουσία τους συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση της διατήρησης της ναυτιλίας στον Βορρά.

 

 

 

 

Πηγές: el.wikipedia.org
dailyboats.com