Η θάλασσα, πέρα από το απέραντο γαλάζιο που μας ταξιδεύει, έχει απίστευτα οφέλη για την υγεία μας. Το ίδιο ισχύει και για το θαλασσινό νερό. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μπάνιων, αισθάνεστε καλά, το δέρμα σας φαίνεται θαυμάσιο και το σώμα σας φαίνεται πιο υγιές από ποτέ. Γιατί όμως; Ο λόγος είναι ότι το θαλασσινό νερό έχει παρόμοια σύνθεση με το πλάσμα του αίματός μας.

Η ιατρική χρήση του θαλασσινού νερού χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., όταν ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη “θαλασσοθεραπεία”. Γνωστός επίσης και ως ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε θαλασσινό νερό για θεραπευτικούς σκοπούς.

Το θαλασσινό νερό περιέχει 84 ζωτικά στοιχεία που μπορούν να βρεθούν και στο ανθρώπινο σώμα. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα. Το νερό της θάλασσας είναι επίσης πλούσιο σε ζωντανούς μικροοργανισμούς που παράγουν ευεργετικά αντιβιοτικά, αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ουσίες. Οι άνθρωποι έχουν τη φυσική ικανότητα να αφομοιώνουν όλα αυτά τα στοιχεία, γιατί η σύσταση του σώματός μας, είναι παρόμοια με εκείνη του θαλασσινού νερού. Στην πραγματικότητα, το θαλασσινό νερό περιέχει σχεδόν την ίδια συγκέντρωση σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία με το ανθρώπινο πλάσμα αίματος.

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του θαλασσινού νερού για την υγεία έγκειται στην ικανότητά του να θεραπεύει το κατεστραμμένο και ερεθισμένο δέρμα. Το θαλασσινό νερό μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να θεραπεύσει πολλές παθήσεις του δέρματος, όπως η ατοπική δερματίτιδα, οι ευρυαγγείες, η ψωρίαση και το έκζεμα. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι πολύ χρήσιμο για την επούλωση μικρών πληγών, κοψιμάτων, εξανθημάτων και εκδορών. Το αλάτι και το χλωριούχο κάλιο φαίνεται να είναι υπεύθυνα σε σημαντικό βαθμό για αυτά τα ευεργετικά και επιδιορθωτικά αποτελέσματα.

Το θαλασσινό νερό βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του ορυκτών. Στην πραγματικότητα, η θαλασσοθεραπεία αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος με την αναπλήρωση βασικών μετάλλων στο σώμα μας, τα οποία έχουν εξαντληθεί λόγω των διαφορετικών εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων. Έχει επίσης τη δυνατότητα να ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης ή του κρυολογήματος, καθώς και να θεραπεύσει τη βρογχίτιδα και την ιγμορίτιδα.

Συνολικά, το θαλασσινό νερό αποτελεί ένα πολύτιμο δώρο της φύσης, με πλήθος από ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, την ομορφιά και την ψυχική μας ευεξία. Ας το αξιοποιήσουμε στο έπακρο!

 

 

 

 

 

Πηγή: e-nautilia.gr