Το μέγεθος των φορτηγών πλοίων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο όπως η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για αγαθά μεταφοράς με πλοία, οδηγώντας στην ανάγκη για μεγαλύτερα πλοία που μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα φορτία σε κάθε δρομολόγιο.

Επιπλέον οι εξελίξεις στην τεχνολογία ναυπήγησης και στους κινητήρες επέτρεψαν την κατασκευή μεγαλύτερων και πιο ισχυρών πλοίων. Τα μεγαλύτερα πλοία είναι πιο αποδοτικά από άποψη κατανάλωσης καυσίμου ανά μονάδα φορτίου, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς.

Τέλος η αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση του εμπορίου οδηγεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις μεταφοράς, καθιστώντας τα μεγαλύτερα πλοία πιο ελκυστικά.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι περιορισμοί στο μέγεθος των φορτηγών πλοίων όπως τα λιμάνια και οι υποδομές τους. Πολλά λιμάνια δεν είναι εξοπλισμένα για να φιλοξενήσουν τα μεγαλύτερα πλοία.

Ακόμη τα μεγαλύτερα πλοία παράγουν περισσότερες εκπομπές ρύπων και θορύβου, εγείροντας περιβαλλοντικές ανησυχίες. Ας μην ξεχνάμε και την ασφάλεια όπου η λειτουργία μεγαλύτερων πλοίων φέρει αυξημένους κινδύνους σε περίπτωση ατυχήματος.

Συνολικά, αναμένεται ότι τα φορτηγά πλοία θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε μέγεθος τα επόμενα χρόνια, καθώς οι παράγοντες που ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση υπερτερούν των περιορισμών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη και οι περιβαλλοντικές και οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της τάσης.