Η παρουσία των γυναικών στο ναυτικό επάγγελμα παρουσιάζει σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια, καταρρίπτοντας στερεότυπα και διανοίγοντας νέες δυνατότητες. Ειδικά στην επιβατηγό ναυτιλία, οι γυναίκες αποτελούν το 70% των απασχολουμένων. Η συμμετοχή των γυναικών στη ναυτιλία έχει μακρά ιστορία, αν και συχνά ήταν περιορισμένη σε βοηθητικούς ή υποστηρικτικούς ρόλους. Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι γυναίκες άρχισαν να διεκδικούν πιο ενεργούς ρόλους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πολέμων όταν η ανάγκη για εργατικό δυναμικό αυξήθηκε.

Παρά την πρόοδο, οι γυναίκες στη ναυτιλία έρχονται ακόμα αντιμέτωπες με προκλήσεις όπως:

Διάκριση και προκαταλήψεις: Υπάρχουν στερεότυπα που θεωρούν ότι οι ναυτικοί είναι αποκλειστικά ανδρικό επάγγελμα.

Προβλήματα με την ενσωμάτωση: Η συμβίωση σε κλειστούς χώρους όπως τα πλοία μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις.

Ισορροπία εργασιακής και προσωπικής ζωής: Η ζωή στη θάλασσα θέτει ιδιαίτερες προκλήσεις στην ισορροπία μεταξύ καριέρας και οικογένειας.

Μέσα από όλες τις προκλήσεις οι γυναίκες έχουν καταφέρει να διαπρέψουν στον ναυτικό τομέα, παρακολουθώντας ολοένα και περισσότερες γυναίκες να εγγράφονται σε ναυτικές σχολές και ακαδημίες, κερδίζοντας εξειδικευμένη εκπαίδευση και δεξιότητες. Επίσης υπάρχει αυξανόμενος αριθμός γυναικών που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, όπως πλοίαρχοι και διοικητές στόλου.
Επιπρόσθετα δημιουργούνται οργανώσεις που υποστηρίζουν τις γυναίκες στη ναυτιλία, όπως το Women’s International Shipping & Trading Association (WISTA).

Η σύγχρονη βιομηχανία ναυτιλίας γίνεται ολοένα και πιο δεκτική προς τις γυναίκες. Οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι αλλαγές στις εργασιακές νοοτροπίες συμβάλλουν στη μείωση των φυσικών απαιτήσεων και στην προώθηση μιας πιο ισότιμης και ασφαλούς εργασιακής κουλτούρας. Η αναγνώριση των προκλήσεων και η υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων μπορούν να διασφαλίσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της γυναικείας καριέρας στη θάλασσα.