Όλοι έχουμε στόχους στη ζωή μας που είτε αφορούν την καριέρα μας και βελτιώνουν τις σχέσεις μας, προωθούν έναν καλύτερο τρόπο ζωής, ή απλά στόχοι για να απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή και να είμαστε πιο ευτυχισμένοι.

Για να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας και να προοδεύουμε σημαντικό είναι ο τρόπος που θέτουμε τους στόχους μας. Άρα για μια υγιή στοχοθέτηση καλό είναι να επιλέγουμε στόχους που θεωρούμε εφικτούς και ρεαλιστικούς.

Αρχικά ο στόχος που θέτουμε θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος, να έχετε ξεκάθαρη ιδέα τί είδους ενέργειες πρέπει να κάνετε για να τον επιτύχετε, έτσι θα είναι πιο εφικτή η επιτυχία.

Ένας στόχος θα πρέπει να είναι μετρήσιμος, δηλαδή να υπάρχει τρόπος να μετράτε την πρόοδό σας. Με αυτόν τον τρόπο θα βλέπετε πόσο κοντά είστε στο στόχο σας ή το αντίθετο και θα υιοθετείται επιπλέον κίνητρα. Σημαντικός είναι και ο χρόνος που θα χρειαστεί να ξοδέψετε – μετρήσιμος και αυτός.

Επίσης η προτεραιότητα των στόχων είναι πολύ σημαντική. Θέστε τους στόχους σας σε πραγματική προτεραιότητα και όχι κατά το θέλω σας. Εάν για παράδειγμα πρέπει να τακτοποιήσετε ένα θέμα υγείας θέστε το ως πρωταρχικό στόχο και σε συνέχεια θέστε στόχους που μπορεί να σχετίζονται με την εργασία σας, το σπίτι κ.α.

Μια παράμετρος που δεν θα πρέπει να ξεχνάτε είναι η προθεσμία που ορίζουμε για την επίτευξη ενός στόχου. Σίγουρα η οριοθέτηση στο χρόνο θα σας προσθέσει επιπλέον πίεση και κινητοποίηση για να τον επιδιώξετε αλλά θα σας αποτρέψει από το να τον αναβάλλετε ασταμάτητα.

Με μικρά και σταθερά βήματα τη φορά σταδιακά θα αρχίσετε να βλέπετε την πρόοδό σας.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr