Οι ερευνητές και οι ωκεανολόγοι καταγράφουν κάθε χρόνο νέα πλάσματα και είδη που ζουν βαθιά μέσα στη θάλασσα. Πολύχρωμα, με έντονους χρωματισμούς, διάφανα, με παράξενα σχήματα που μοιάζουν λες και βγήκαν από ταινία με εξωγήινους είναι μερικά από αυτά που έχουν καταγραφεί:

Η «ματωμένη» μέδουσα

Εντοπίστηκε τον Αύγουστο του 2021 από επιστήμονες της ΝΟΑΑ (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας) στα βάθη της θάλασσας. Πρόκειται για ολοκαίνουργιο είδος που πιθανόν να ανήκει στο γένος Poralia.

Γυάλινο χταπόδι

Εντοπίστηκε από δυο ερευνητές στις ακτές των απομακρυσμένων νησιών Φοίνιξ, 5.100χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αυστραλίας. Η πλήρης ονομασία του είναι Vitreledonella richardi.

Το ψάρι της Ανταρκτικής

Ζει σε πολύ παγωμένα νερά περίπου 1.000 μέτρα στο βυθό των θαλασσών της Ανταρκτικής και είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο καθώς είναι το μοναδικό σπονδυλωτό στον κόσμο που δεν έχει αιμοσφαιρίνη.

Γαρίδα – αυτοκράτορας

Η συγκεκριμένη γαρίδα χρησιμοποιεί το πολύχρωμο δέρμα της σαν καμουφλάζ για να ξεγελάσει τους εχθρούς της.

Λεονταρόψαρο

Το Lionfish είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ψάρι του Ινδικού Ωκεανού και του Νότιου Ειρηνικού. Βασικό χαρακτηριστικό του, ο κανιβαλισμός: Σε κατάσταση πείνας, τρώει το ένα το άλλο.