Οι ερωτήσεις στη ζωή μας ξεκινούν από τις πιο απλές μέχρι τις πολύ πιο σύνθετες. Καλό είναι αν θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, να ρωτάμε. Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να ρωτάμε, μήπως κάποιος θεωρήσει την ερώτησή μας χαζή. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο σχολείο ακόμα, πόσες φορές ο δάσκαλος μας ρώταγε αν έχουμε απορίες να θέτουμε ερωτήσεις; Ακόμη και τότε πολλά παιδιά δεν ρωτούσαν από ντροπή. Έτσι δεν είχαν την ευκαιρία να λύσουν την απορία τους ή να μάθουν μέσα από την τυχόν λάθος -απορία- ερώτησή τους.

Ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες συναντάμε πολλές φορές την ίδια κατάσταση. Άνθρωποι στα μαγαζιά, στις υπεραγορές να μην ζητάνε πληροφορίες από τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να ψάχνουν ώρες ατελείωτες στους διαδρόμους και στα ράφια, σπαταλώντας άσκοπα το χρόνο τους.

Οι ερωτήσεις μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν γνωρίζουμε. Οποίος κι αν είναι ο βασικός λόγος που πρέπει να ρωτήσουμε πρέπει να το κάνουμε εγκαίρως, προτού προσπαθήσουμε να πείσουμε τον εαυτό μας για το αντίθετο με οποιαδήποτε αναστολή.

Το ίδιο ισχύει και στην εργασία μας. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το να αναλάβεις ένα project και το τελικό αποτέλεσμα να μην μοιάζει καθόλου με αυτό που σου ζητήθηκε. Και αυτό γιατί όταν το ανάλαβες ήσουν πολύ υπερήφανος, ντροπαλός ή πολυάσχολος για να σταματήσεις, να σκεφτείς και να ρωτήσεις.

Υιοθετήστε λοιπόν τη φιλοσοφία του «όταν προσπαθώ να μάθω, ρωτάω». Ποτέ δεν θα σας οδηγήσει σε κάτι κακό. Αντιθέτως θα σας βοηθήσει, θα σας ξεμπερδέψει, θα σας επιβεβαιώσει, θα σας δείξει το δρόμο προς το στόχο σας. Γιατί υπάρχει πάντα ο πιο εύκολος τρόπος να μάθετε κάτι. Απλά ρωτήστε!

 

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr