Πολύ πιθανόν να έχετε αναρωτηθεί κι εσείς κάποια στιγμή στη ζωή σας για ποιο λόγο το νερό της θάλασσας είναι μπλε, γαλάζιο ή ακόμη και πράσινο ενώ στην περίπτωση που το βάλουμε σε ένα μπουκάλι θα διαπιστώσουμε ότι είναι διάφανο.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, ο κύριος παράγοντας που αλλάζει το χρώμα της θάλασσας είναι ο ήλιος. Τα σωματίδια της θάλασσας φαίνεται να απορροφούν τα κίτρινα, πράσινα, κόκκινα και πορτοκαλί μήκη κύματος των ακτινών του ήλιου και αντανακλούν το μπλε, “βάφοντας” τη με αυτή την απόχρωση. Το χρώμα όλων των θαλασσών δεν είναι το ίδιο, προφανώς επηρεάζουν και άλλοι λόγοι το χρώμα της, όπως το βάθος της, τα συστατικά του νερού και η υποθαλάσσια πανίδα.

Η Μαύρη Θάλασσα ονομάστηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Έλληνες με την ονομασία «Άξεινος Πόντος», δηλαδή αφιλόξενη θάλασσα (Πίνδαρος, 5ος αιώνας π.Χ.). Η θάλασσα πήρε αυτήν τη φήμη επειδή ήταν δύσκολο κανείς να πλοηγεί στα νερά της λόγων των ισχυρών ανέμων και επιπλέον εξαιτίας των εχθρικών φυλών που κατοικούσαν στις ακτές της. Αργότερα, όταν οι Έλληνες αποίκησαν αυτές τις ακτές, η θάλασσα μετονομάστηκε σε «Εύξεινο Πόντο», δηλαδή φιλόξενη θάλασσα.

Η Μαύρη Θάλασσα έχει μέγιστο βάθος πάνω από 2 χιλιόμετρα και τα νερά της είναι γεμάτα με υδρόθειο. Ως εκ τούτου, στα βαθύτερα στρώματα της θάλασσας δεν υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί εκτός από θειοξειδωτικά βακτήρια.

Αν και στην Ελλάδα εξακολουθούμε να αναφερόμαστε στη θάλασσα με την ονομασία Εύξεινος Πόντος, στις γλώσσες των χωρών που βρέχονται από τα νερά της αλλά και στις πιο διαδεδομένες γλώσσες παγκοσμίως χρησιμοποιείται η ονομασία “Μαύρη Θάλασσα”.

Υπάρχουν αρκετές υποθέσεις γιατί τελικά ονομάστηκε έτσι, με τις 2 επικρατέστερες να είναι οι εξής:

– Μεταλλικά αντικείμενα από πλοία, νεκρά φυτά και ζωική ύλη που βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των 150 μέτρων για μεγάλο χρονικό διάστημα καλύφθηκαν με μαύρη λάσπη λόγω της υψηλής συγκέντρωσης υδρόθειου στη θάλασσα.
– Από τη σκοπιά των ναυτικών, η θάλασσα ήταν μαύρη λόγω των πολύ ισχυρών καταιγίδων το χειμώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου το νερό είναι τόσο σκοτεινό που φαίνεται μαύρο.

 

 

 

 

 

Πηγή: e-nautilia.gr