Η θέα της τσιμινιέρας ενός πλοίου που αστράφτει στο φως του ήλιου είναι χαρακτηριστικό της ναυτικής παράδοσης, αλλά γιατί όμως αυτές είναι πάντα λευκές; Ανάμεσα στις τόσες αποχρώσεις του θαλάσσιου τοπίου βλέπουμε ότι κυριαρχεί το λευκό χρώμα.

Αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο καθώς αν εμβαθύνουμε στη συναρπαστική ιστορία και τις πρακτικές σκέψεις που έχουν διαμορφώσει αυτή τη ναυτική παράδοση θα βρούμε το λόγο.
Ιστορικά, οι τσιμινιέρες του πλοίου κατασκευάζονταν από μέταλλο, συνήθως σίδηρο ή χάλυβα, το οποίο ήταν επιρρεπές στη σκουριά και τη διάβρωση όταν εκτίθετο στα σκληρά στοιχεία της θάλασσας.

Για προστασία από τη διάβρωση και για τη μακροζωία της τσιμινιέρας, οι ναυπηγοί άρχισαν να την επικαλύπτουν με ένα στρώμα λευκής βαφής, το οποίο παρείχε ένα ανθεκτικό και προστατευτικό φράγμα ενάντια στις διαβρωτικές επιδράσεις του αλμυρού νερού, του ήλιου και του ανέμου.

Πέρα όμως από το πρακτικό κομμάτι το χρώμα έχει επίσης συμβολική σημασία στη ναυτική κοινότητα, καθώς το λευκό συνδέεται με την καθαριότητα και την ασφάλεια, ιδιότητες που είναι ανεκτίμητες στον κόσμο των θαλάσσιων μεταφορών.

Η επιλογή του λευκού χρώματος στις τσιμινιέρες του πλοίου εξυπηρετεί και έναν άλλο πρακτικό σκοπό, την ορατότητα και την αναγνώριση, όπως για παράδειγμα στα λιμάνια όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός πλοίων και είναι απαραίτητο να διακρίνονται με ευκολία προς αποφυγή συγκρούσεων.

Η σημαντικότητα της επιλογής του λευκού χρώματος για τις τσιμινιέρες αποδεικνύεται και με το ηλιακό φως καθώς αντανακλάται καλύτερα, βοηθώντας στην ψύξη της τσιμινιέρας και των γύρω περιοχών του πλοίου. Ιδιαίτερα περιοχές με θερμά κλίματα, μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία των καυσαερίων και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας για το πλήρωμα.

Ενώ οι λευκές τσιμινιέρες είναι ακόμα συνηθισμένες, ορισμένα σύγχρονα πλοία μπορεί να τις έχουν βαμμένες σε άλλα χρώματα, όπως το μπλε, το κόκκινο ή το κίτρινο, για να ταιριάζουν με τα χρώματα της εταιρείας ή για να ξεχωρίζουν.

Παρ’ όλα αυτά, το λευκό παραμένει ένα διαχρονικό σύμβολο της ναυτικής παράδοσης και της ιστορίας, καθώς τα πλοία συνεχίζουν να ταξιδεύουν στους ωκεανούς και τις θάλασσες του κόσμου.