Εγχειρίδιο Δοκίμου: Χρήσιμες Συμβουλές για τον Δόκιμο Ε.Ν. που ταξιδεύει για πρώτη φορά [Μέρος 1]
Όλοι πριν ταξιδέψουμε για πρώτη φορά έτυχε να πάρουμε κάποιες συμβουλές απο άλλους ανθρώπους που είχαν ξαναμπαρκάρει. Κάποιες συμβουλές ήταν όντως χρήσιμες άλλα κάποιες άλλες όχι και τόσο, γιατί ανάλογα την εταιρία, το πλοίο ακόμα και το πλήρωμα κάποια πράγματα αλλάζουν.
Σκοπός αυτού του εγχειριδίου είναι να δώσει συμβουλές γενικού χαρακτήρα που θα έχουν αντίκτυπο σε όποιο πλοίο, οποιασδήποτε εταιρίας, κι αν μπαρκάρεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις κάποια πράγματα πριν ταξιδέψεις, τουλάχιστον τα βασικά, για να είσαι πιο υποψιασμένος και να μην περπατάς τελείως στα τυφλά.
Επίσης, και κάποιος που σκέφτεται να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα καλό είναι να διαβάσει το συγκεκριμένο εγχειρίδιο για να έχει μια ιδέα του τί πρόκειται να συναντήσει μέσα σε ένα πλοίο αν τελικά το κάνει.
Θα πάρεις τη γενική εικόνα της ζωής στο πλοίο χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει πως κάποια πράγματα δεν θα τα ανακαλύψεις μόνος σου. Ελπίζω να βοηθηθείς αρκετά από αυτό το μικρό εγχειρίδιο και να βρεις τις συμβουλές χρήσιμες.
1. Τι πρέπει να έχω μαζί μου στο πλοίο;
Αν σκεφτείς ότι θα είσαι τουλάχιστον έξι μήνες μέσα σε ένα πλοίο θα πρέπει να είσαι έτοιμος να έχεις προμήθεια από κάποια πράγματα πρώτης ανάγκης και προσωπικής υγειινής. Ας δούμε κάποια από αυτά.
Σαμπουάν/Αφρόλουτρα/Είδη ξυρίσματος/Αποσμητικά: Σίγουρα απαραίτητα όλα και θα πρέπει να έχεις ποσότητα μαζί σου τόση ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σου για έξι μήνες.
Εσώρουχα: Να πάρεις αρκετά γιατί πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι ίσως και να χρειαστεί να αλλάζεις πάνω από μια φορά την ημέρα λόγω συνθηκών εργασίας όπως σε υψηλή θερμοκρασία.
Ρούχα: Εδώ αυτοσχεδίασε, έχοντας στο μυαλό σου την εποχή που ταξιδεύεις και πού θα ξεμπαρκάρεις, όπως επίσης και το κλίμα που θα επικρατεί στις χώρες που πιθανόν να επισκεφθείς
Ηλεκτρονικές συσκευές: Φορητός υπολογιστής απαραίτητος. Μέσα στην καμπίνα σου θα είναι ένα παράθυρο δημιουργικό που, πίστεψέ με, θα το χρησιμοποιήσεις αρκετές φορές για να περάσει η ώρα σου. Είτε για να δεις μια ταινία, είτε για να παίξεις ενα παιχνίδι ή ακόμα και να διαβάσεις ένα βιβλίο, ο υπολογιστής θα είναι ο τρόπος διασκέδασης και χαλάρωσής σου.
Βιβλία: Πάρε τα βιβλία της Σχολής μαζί σου και ειδικά αυτά της Ναυτιλίας, όπως επίσης και το τυπολόγιο μαζί με τις σημειώσεις σου. Θα βοηθήσουν αρκετά όχι μόνο εσένα αλλά και τον Αξιωματικό που θα επιφορτιστεί με την εκπαίδευσή σου.
Κάποιος θα πει πως ίσως θα μπορέσει να βγει σε κάποιο λιμάνι και να αγοράσει αν του τελειώσει κάτι, για να μην πάρει τόση ποσότητα από την αρχή από τα είδη που αναφέραμε πιο πάνω. Σωστό είναι και αυτό όμως γιατί να μην είσαι αυτάρκης και να πρέπει στην έξοδό σου να τρέχεις στα σούπερ-μάρκετς; Επίσης, είσαι σίγουρος ότι θα πιάσεις λιμάνι και θα μπορέσεις να βγεις; Κι αν ναι, αν το πλοίο κάνει μεγάλα ταξίδια πότε; Άρα, για να αποφύγεις όλα αυτα τα ερωτήματα που θα τριγυρνούν στο μυαλό σου είναι καλύτερο να προνοήσεις.
2. Είσοδος στο πλοίο
Όταν, λοιπόν, φτάσεις στο πλοίο ήδη θα σε περιμένει το πλήρωμα και θα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι έρχεσαι. Καθώς θα ανέβεις τη σκάλα του πλοίου θα σου πουν να υπογράψεις σε ένα βιβλίο για την εισοδό σου, το οποίο είναι σαν ένα βιβλίο εισόδου – εξόδου για το πλήρωμα και όχι μόνο. Αφού προχωρήσεις στα ενδότερα και μετά τις απαραίτητες συστάσεις, ο Υποπλοίαρχος θα σου δώσει την καμπίνα που θα μένεις για όσο καιρό θα είσαι μπαρκαρισμένος.
Εκεί θα σε οδηγήσει ένας Αξιωματικός για να σιγουρευτεί ότι θα πάρεις τη σωστή καμπίνα. Θα αφήσεις τα πράγματα σου και ανάλογα με το τί θα σου πουν, ή θα τακτοποιηθείς και θα ξεκουραστείς ή θα φορέσεις τη φόρμα εργασίας σου και θα πας να συναντήσεις και πάλι τον Υποπλοίαρχο.
Στη συνέχεια θα πρέπει να εξοικιωθείς με τους χώρους ενδιαίτησης, που θα γίνει ούτως ή άλλως με τον καιρό. Το σημαντικό, όμως, είναι πως, από την πρώτη μέρασου κι όλας, θα εξοικιωθείς από έναν υπεύθυνο Αξιωματικό για τον σωσίβιο εξοπλισμό όπως επίσης και για τον εξοπλισμό πυρόσβεσης. Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζεις και το πού βρίσκονται και πως να χρησιμοποιήσεις αυτά τα μέσα.
Επιπρόσθετα θα λάβεις έναν πίνακα καθηκόντων που θα αναγράφει το τί πρέπει να κάνεις σε κατάσταση ανάγκης όπως εγκατάλειψη πλοίου, πυρκαγιά και διαρροή.
Τον πίνακα αυτόν θα τον τοποθετήσεις πίσω από την πόρτα της καμπίνας σου. Θα πρέπει να είσαι σε θέση να γνωρίζεις τα καθήκοντά σου, όχι για να μην σε ρωτήσει κανείς και δεν ξέρεις αλλά, για να είσαι έτοιμος σε οποιεσδήποτε συνθήκες.
Τέλος, ο Αξιωματικός που θα είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευσή σου θα σου πει το ωράριο εργασίας σου και ό,τι άλλο κρίνει απαραίτητο για να ενημερωθείς. Μην φοβηθείς να ρωτήσεις διευκρινήσεις για οτιδήποτε θέλεις, κανένας δεν θα σου πει γιατί ρώτησες γιατί όλοι ξέρουν πως είσαι σε ένα πλοίο για πρώτη φορά.
3. Προσφώνηση ανωτέρων
Για την αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων θα πρέπει να γνωρίζεις πως θα
προσφωνήσεις κάποιον ανώτερο αξιωματικό. Κάποιος μπορεί να σου πει πως θέλει να τον προσφωνείς απλά με το όνομά του, αλλά ακόμα και έτσι όταν θα βρίσκεστε σε κοινό χώρο με άλλα μέλη του πληρώματος θα πρέπει να τον προσφωνείς σύμφωνα με αυτά που θα δούμε παρακάτω.
Πλοίαρχος: Το “κύριε Πλοίαρχε” είναι σωστό. Λίγο πιο ανεπίσημα και καθημερινά θα τον προσφωνείς “Κάπτεν”.
Αξιωματικός Γέφυρας: Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν ο Υποπλοίαρχος και ο Ανθυποπλοίαρχος. Βάζοντας το “κύριε” μπροστά από τον τίτλο τους είπαμε πως είναι σωστή προσφώνηση. Πιο ανεπίσημο, καθημερινό και χρησιμοποιείται περισσότερο, είναι το “κάπτα” ακολουθούμενο από το όνομα του αξιωματικού που θέλουμε να προσφωνήσουμε.
Μηχανικός: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο Πρώτος, Δεύτερος και Τρίτος
Μηχανικός. Όπως είπαμε και πιο πάνω με το “κύριε” και τον τίτλο μετά δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Για καθημερινή χρήση και λιγότερο επίσημη είναι το “μάστρο” μπροστά από το όνομα του Μηχανικού που θέλουμε να προσφωνήσουμε.
Τους υπαξιωματικούς τους προσφωνείς με τον τίτλο τους μόνο. Υπαξιωματικοί θεωρούνται ο Ναύκληρος (Λοστρόμος – Bosun), ο Αντλιωρός (Μπόμαν – Pumpman) και κάποιοι άλλοι που υπάρχουν αναλογα με το πλοίο που θα βρίσκεσαι. Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος τα προσφωνείς, απλά, είτε με την ιδιότητά τους είτε με το όνομά τους, χωρίς αυτό να σημαίνει έλλειψη σεβασμού.
4. Ωράριο Διαλειμμάτων
Η εκπαίδευσή σου, φυσικά, είναι ο πρωταρχικός σου στόχος για να μπορέσεις να προχωρήσεις επαγγελματικά και για να μπεις στο ¨κλίμα¨ της ναυτικής τέχνης πρακτικά. Θα υπάρχουν όμως και διαλείμματα στο εργάσιμο ωράριο,όπως και ελεύθερος χρόνος ξεκούρασης για να τον χρησιμοποιήσεις όπως εσύ θελήσεις. Ας δούμε, λοιπόν, τις ώρες διαλείμμάτων μέσα στην ημέρα.
10:00 – 10:20 : Σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι η λεγόμενη ¨ώρα του καφέ¨. Αυτό το χρονικό διάστημα, λοιπόν, θα το περάσεις στο καπνιστήριο πίνοντας τον καφέ σου ή ό,τι άλλο θελήσεις να πιεις. Εκεί θα είναι μαζεμένοι όλοι οι Αξιωματικοί ή το πλήρωμα, ανάλογα με το σε ποιο καπνιστήριο θα σου πουν να πηγαίνεις.
12:00 – 12:50 : Το μεσημέρι είναι η ώρα του φαγητού. Θα κατευθυνθείς προς την τραπεζαρία των Αξιωματικών ή του πληρώματος, ανάλογα και πάλι με το που θα σε κατατάξουν, και εκεί θα γευματίσεις.
15:00 – 15:20 : Εδώ τοποθετείται χρονικά ο απογευματινός καφές και κάνεις ό,τι θα έκανες και στον πρωινό χωρίς καμία διαφορά.
17:00 : Αυτήν την ώρα σχολούν οι λεγόμενοι ¨ντεϊμάνηδες¨ (αυτοί δηλαδή που δεν έχουν κάποια βάρδια να εκτελέσουν) και σερβίρεται το δείπνο στην τραπεζαρία. Και πάλι κάνεις ό,τι θα έκανες και στο γεύμα.
Οι ώρες ξεκούρασης ποικίλουν γιατί πολύ απλά εξαρτώνται από το τί θα σου
αναθέσει σαν ωράριο εργασίας ο υπεύθυνος για την εκπαίδευσή σου Αξιωματικός οπότε δεν θα αναλωθούμε σε λεπτομέρειες πάνω σε αυτό το θεμα. Μπορεί για παράδειγμα να κάνεις βάρδια κάποιες ώρες και κάποιες άλλες να είσαι στο κατάστρωμα. Το πόσες ώρες θα εργάζεσαι βέβαια θα υπάρχει στη Σύμβασή σου.
Ανάλογα, λοιπόν με το ωράριό σου θα προσαρμόζονται και οι ώρες ξεκούρασής σου.
5. Είσοδος στο καπνιστήριο και την τραπεζαρία
Ακόμα και στο σπίτι μας όταν εισερχόμαστε σε ένα χώρο υπάρχουν κάποιοι
κανόνες. Στο πλοίο είναι πολύ συγκεκριμένοι και δεν θα χρειαστεί να κουραστείς ιδιαίτερα για να τους απομνημονεύσεις αλλά και να τους κάνεις πράξη. Οι δημόσιοι χώροι, ας πούμε, του πλοίου είναι το καπνιστήριο και η τραπεζαρία.
Στα διαλείμματα των ωρών 10:00 και 15:00 πηγαίνουμε στο καπνιστήριο για καφέ, όπως αναφέραμε προηγουμένως. Εκεί, όταν εισερχόμαστε, ανάλογως την ώρα, λέμε απευθυνόμενοι προς όλους “καλημέρα” ή “καλησπέρα”. Φροντίζουμε να ελέγξουμε τα ρούχα εργασίας μας για το αν είναι καθαρά ή αλλάζουμε ρούχα πριν καθίσουμε.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ο χώρος αυτός πρέπει να διατηρείται καθαρός και με αυτόν τον τρόπο δείχνεις και τον σεβασμό σου προς τους συναδέλφους σου.
Στην τραπεζαρία πηγαίνουμε για γεύμα και δείπνο στις 12:00 και στις 17:00
αντίστοιχα. Όταν μπαίνουμε και παρευρίσκεται ήδη κάποιος εκεί λέμε πάντα ¨καλή όρεξη¨ και ο παρευρισκομενος μας απαντά ¨ορίστε¨. Έτσι θα απαντάμε κι εμείς όταν
καθίσουμε και εισέρχονται άλλοι στην τραπεζαρία οι οποίοι πάντα θα μας λένε
“καλή όρεξη”. Δεν χρειάζεται, πιστεύω, να αναφέρω πάλι το θέμα της
καθαριότητας και εδώ δεδομένου πως ισχύει ό,τι είπαμε και για την είσοδο στο
καπνιστήριο.
Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες για την είσοδό μας στους δύο αυτούς χώρους του
πλοίου. Ενδέχεται να υπάρχουν και κάποιοι άλλοι κανόνες που θα πρέπει να
ακολουθήσεις όμως αυτοί εξαρτώνται από το υπάρχον πλήρωμα και να ισχύουν
μόνο για το συγκεκριμένο πλοίο που βρίσκεσαι και σε άλλη περίπτωση να ισχύουν
άλλοι κανόνες. Σε κάθε περίπτωση ακολουθείς τους βασικούς κανόνες και για τους
άλλους θα ενημερωθείς.